Mormors kringle med marcipan er gode gammeldags kringler med marcipan i remoncen. Kringlerne smager som “gamle dage” og er lavet med en blød og luftig gærdej. Kringle som vor mormor lavede den.
Her får du opskriften på en klassisk smørbagt kringle med borgmestermasse. En traditionel gærkringle, der tit også serveres som kringle på det sønderjyske kaffebord.
Bløde, sprøde, helt perfekte hjemmebagte kringler med marcipan remonce. Hjemmebagt kringle er bare altid et hit ved kagebordet.
Min mand elsker kringle, så hvis jeg vil gøre ham glad, skal jeg bare servere en lun nybagt kringle til kaffen. Vejen til en mands hjerte…:-)
Kært barn har mange navne. Denne type kringle er også kendt under navne som f.eks. sønderjysk kringle, bedstemors kringle, oldemorkringle eller mors kringle?
Karakterisk er, at der er æg og masser af smør i dejen. Du kan også tilsætte lidt kardemomme til dejen, hvis du har lyst?
Denne kringle har jeg kaldt mormor kringle og det er en helt perfekt kringle, hvis du er til en blød kringle med perlesukker og mandelflager på toppen.
Som fyld har jeg brugt en klassisk marcipanremonce. Du kan også tilsætte rosiner? Det er smag og behag om man er til rosiner i bagværk. Nogle bruger også sukat og endelig så kan du også bruge f.eks. revet æble som i denne kringle.
Disse kringler er bagt med en god gærdej. Skal det gå ekstra hurtigt, så kan du også bage kringle med bagepulver.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på kringler i alle afskygninger. Her får du allerførst opskrift på mormor kringlen.
Mormors kringle med marcipan – få en god opskrift hér
Ingredienser
Kringledej:
- 1 dl lunkent mælk kan erstattes med vand el. kærnemælk el. lign.
- 150 gram smør margarine kan også bruges
- 1½ spsk sukker
- 25 gram gær
- 1 æg
- 300 gram mel (ca.) brug så lidt mel, som muligt.
- ½ tsk salt
- evt. 1 tsk kardemomme
Remonce og fyld:
- 100 gram smør
- 100 gram sukker
- 100 gram revet marcipan kan evt. udelades
- 1-2 tsk evt. 1-2 tsk kardemomme kan udelades eller erstattes med kanel
- evt. 1 tsk vaniljesukker
- evt. 1-200 gram rosiner og måske også lidt sukat?
Pensling og drys:
- 1 æg sammenpisket
- 50 gram perlesukker og mandelflager eller mandelflager
Sådan gør du
Kringledej:
- Lun mælk og smør i mikroovn (el. gryde), til det er fingervarmt (lunkent) Rør gær, sukker og æg i.
- Tilsæt nu melet lidt efter lidt sammen med salt. Brug så lidt mel som muligt, kun til dejen ikke klistrer alt for meget. Dejen bliver blød, lind og skal ikke æltes meget. Brug evt. røremaskine.
- Lad nu dejen hæve tildækket i skålen lunt i ca. 30 minutter. Del nu dejen i 2 dele med ca. 350 gram dej i hver. Du kan også rulle hele dejen ud i et stort stykke, men det er nemmere at styre en kringle ud af gangen.
Remonce:
- Rør sukker med smør og revet marcipan. Smag evt. til med kardemomme, kanel, vanilje eller anden smagsgiver.
Sådan samles kringlerne:
- Drys mel på bord/kagerulle. Rul hver kringle dejklump ud i rektangel på ca. 42x16 cm (Passer ca. til længden på ovnens store bradepande) Klæber dejen, så brug lidt ekstra mel. Smør ½ del af remoncen på og drys evt. med rosiner.
- Fold enderne lidt indover, så fyldet ikke løber ud og fold herefter siderne af dejen godt indover fyldet på midten. Nip samlingen lidt sammen. Løft forsigtigt kringlen over på en bageplade med bagepapir.
- Lad kringlerne hæve tildækket et lunt sted ca. 30 minutter. Tænd ovnen når hævetiden er gået. Pensl kringlerne forsigtigt med sammenpisket æg og drys med perlesukker og mandelflager.
- Bag kringlerne på 2. nederste rille. Bag dem først 5 min. v. 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn) og herefter ca. 12-15 min. v. 150 gr. varmluft (175 gr. alm. ovn). Kringlerne er færdige, når de er sprøde og gyldenbrune. De må ikke blive mørke.
- Lad kringlerne afkøle under et viskestykke, så bevarer de mest fugtighed. Nydes lune men er også gode kolde. .
Noter
Du kan tilsætte kardemomme, kanel, knustermakroner eller andre smagsgivere til remoncen
Fryseegnede. Kan fryses og lunes i ovn/airfryer efter optøning. Kan også bages som boller hvor fyldet lægges på toppen.Gammeldags gærkringler med borgmestermasse (marcipanremonce)
Den store mængde smør i dejen gør noget rigtigt godt både for smagen og konsistensen. Smørret i både dej og remonce gør også at kringlerne er ekstra saftige /snaskede. De er lækre bløde i dagevis. Mormor sparede ikke på smørret i svundne tider.
Mormormad er bare altid en succes – også på kringle fronten.
Denne opskrift på mormors kringle minder meget om denne legendariske gammeldags kringle, udviklet af Anne Margrethe fra Hirtshals og som Søren Ryge har fået smag for.
I denne mormor kringle har jeg bare brugt smør og mælk i stedet for vand og margarine og så lidt mindre æg. Ellers så minder opskrifterne meget om hinanden.
Dagens opskrift giver 2 kringler. Mon ikke det rækker til de fleste kaffeborde? Ellers så kan du jo sagtens lave dobbelt portion.
I stedet for mandelflager, så kan du også drysse grofthakkede mandler eller nødder på toppen? Sammen med perlesukker, giver mandelflager eller nødder lækkert knas på toppen. Den sprøde topping er også karakteristisk for “mormor” kringlerne.
Kringlerne kan sagtens fryses og det er bare GULD at have sådan én i fryseren. Skønt at kunne tage en kringle op af fryseren, hvis I skulle blive lækkersultne derhjemme, eller måske får uventede kaffegæster?
Mormor kringlerne bliver rigtigt gode hvus du luner dem let i ovn/airfryer efter optøning.
Spring du bare på et mormors kringle projekt. Du bliver SÅ populær derhjemme, hvis du tryller hjemmebagte kringler til kaffen.
Prøv også denne gærkringle med Nutella, den dej er med mindre smør
Denne kringle med kanelremonce er også super god. Hvis du gerne vil slippe for at lave dejen selv, så prøv også denne med butterdej.
Her kan du se flere opskrifter på kringle:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.