Squashbrød. Uhm i dag får du opskriften på 2 saftige, lækre franskbrød med squash.
Sikke nogle lækre brød du skal høre om i dag. Nemme, saftige brød, der holder sig friske i dagevis, ja lige til de er spist.
Jeg er blevet helt vild med at bage franskbrød og bager gerne et par gange om ugen. Det betyder at vi har brød nok til hele ugen, til både morgenmad og madpakker. Skønt!
Der er er havregryn i dejen, så brødet mætter godt, men alligevel er det luftigt og lækkert. Perfekt brød, der også er fine til sandwich.
Når jeg bager, kan jeg rigtigt godt lide at eksperimentere. Denne gang ville jeg prøve at putte squash i, fordi vi lige havde en squash på lager i køleskabet. Herligt at man også kan bage med de grøntsager, der lige er i sæson.
Det er bloggens opskrift på gulerodsbrød jeg har eksperimenteret med. Jeg har ændret lidt i den, men gulerodsbrødet er også super lækkert. Prøv du også gerne det.
Grøntsager i brød, gør både brødene sundere og så tilfører det også saftighed, smag og vitaminer. 
Squash er meget mild i smagen, så du vil ikke kunne smage, at der er grøntsager i dette brød. Du kan sagtens nyde en skive squashbrød med pålægschokolade f.eks. – eller en sukkermad?
Åh der findes ikke noget bedre end nybagt franskbrød med smør og sukker på. Bare lige et lille tip til dig fra sukkergrisen Gitte 🙂
Disse brød bagte jeg uden mælk, men bare med vand. Du kan dog sagtens bruge mælk, tykmælk, yoghurt eller andet surmælksprodukt til brødene.
Der blev 2 franskbrød af denne portion. Jeg bagte dem uden bageform, men de kan sagtens bages i form. Du bestemmer.
Opskriften er rigtig nem. Du får den lige her:
Squashbrød – få en nem opskrift på brød med squash hér
Ingredienser
Squashbrød (eller squashboller)
- 7½ dl vand lunkent. Kan erstattes med mælk ell. surmælksprodukt
- 50 gram gær du kan nøjes med 25 gram
- 1 spsk honning eller sukker
- 4 dl havregryn både finvalsede og grovvalsede kan bruges
- 300 gram squash (fint eller groftrevet) jeg brugte 1 lille squash
- ½ dl olie raps/solsikkeolie. 50 gram smeltet smør kan bruges i stedet
- 1,2 kg hvedemel (ca.) gerne Manitobamel. Du kan erstatte 2-300 gram med grovere meltype
- 1½ tsk salt
Pensling og drys:
- 1-1½ dl solsikkekerner til bunden., Kan udelades
- 4-5 spsk mælk eller sammenpisket æg
- birkes eller sesamfrø
Sådan gør du
- Lun vandet i elkedlen og rør gæren ud heri sammen med honning ell. sukker. Tilsæt havregryn og olie.
- Riv squashen på et rivejern
- Tilsæt squash og rør mel og salt i lidt efter lidt, til dejen slipper fad og fingre. (måske du skal bruge lidt mere/mindre mel) Brug gerne køkkenmaskine, men kan også æltes/røres med hænder/grydeske. Tildæk skålen og stil dejen til hævning et lunt sted ca. 45 minutter - gerne i ovnen v. 30 grader
- Beklæd en bageplade med bagepapir og del dejen i 2. Drys evt. solsikkekerner i striber, på den lange led, der hvor brødet skal være. Fordel dejen på, til 2 franskbrød. Glat den ud med lidt mælk. Drys med birkes ell. sesamfrø
- Tildæk brødene med et viskestykke og lad dem efterhæve et lunt sted ca. 45 minutter - gerne i ovnen v. 30 grader igen
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft og bag nu brødene ca. 30 minutter. Sæt gerne en skål med vand i bunden af ovnen under bagningen, så hæver brødene bedre og skorpen bliver sprødere.
- Bag brødene nederst i ovnen, ca. 25-30 minutter v. 200 grader varmluft. Brødene er færdige, når er gyldne og sprøde og lyder hule, når du banker dem under bunden. Skru lidt ned for temperaturen, hvis de bliver for mørke
- Lad brødet køle lidt, før du udskærer det. Serveres gerne lune. Opbevar brødene i plastpose. De holder sig friske i 3-4 dage.
Noter
2 saftige franskbrød med havregryn og solsikkekerner. Franskbrød uden mælk – kan også bages som squashboller
Vildt! Selv på 4. dagen var franskbrødene rigtigt lækre. Det er altså bare genialt at bage med squash, gulerødder eller andre grøntsager.
Har du squash i haven, eller i dit køleskab, så brug det meget gerne i brød, boller og kager. Nederst i dette indlæg får du en masse gode opskrifter med squash. Måske du har mange squash i haven eller i din grøntsagsskuffe?
Jeg brugte bare mit rivejern til at rive squash’en med. Den er hurtig at rive. Du kan også bruge en køkkenmaskine, men det er ikke nødvendigt, for så lille en portion, synes jeg.
Du kan sagtens erstatte noget af hvedemelet med en lidt grovere meltype. Erstat f.eks. 300 gram hvedemel med fuldkornshvedemel, grahamsmel ell. lignende.
Du skal dog være obs på, at jo grovere mel du bruger, jo tungere bliver brødet. Hvedemelet får det til at blive luftigt, men eksperimentér gerne, evt. også med glutenfrie meltyper.
Manitobamel eller Tipo 00 mel vil også være rigtigt godt at bruge som hvedemel. Det har en særlig god bageevne og får brød og boller til at hæve særligt godt op og blive luftige.
I opskriften har jeg tippet dig om at bruge solsikkekerner i bunden af dejen. Det er et genialt tip, som jeg har luret fra bagerens skagenslapper.
Hvis du drysser kernerne på toppen, vil de nemt rasle af, men det gør de ikke, hvis du putter dem under bunden. Smart! 🙂
Disse squashbrød dryssede jeg bare med birkes, men du kan også drysse med f.eks. sesamfrø?
Jeg penslede bare brødene med mælk. Du kan også pensle med æg, så vil brødene få en fin gul overflade.
Den gule farve syntes jeg passede rigtigt godt til gulerodsbrødene f.eks. Du kan se et sneakpeak af gulerodsbrødet her. Uhm det smagte altså også bare super godt, opskriften kan du se her.
Spring du bare på en portion af de lækre squashbrød. Det vil du ikke fortryde. Du kan sagtens bage brødene som boller i stedet, så skal du bare lige halvere bagetiden.
God fornøjelse med bageriet til dig.
Få inspiration til flere lækre opskrifter med squash her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
Hejsa Gitte
Så fik jeg bagt dit dejlige brød med squash, det smager virkeligt dejligt. Jeg kom sort birkes på det ene og lyse sesam på det andet lækkert, lækkert
Hilsen Berit