Vandbakkelser der ikke falder sammen er faktisk slet ikke så svære at lave. Her får du min nemme opskrift opskrift
Her får du en skudsikker opskrift på vandbakkelser der holder formen efter bagningen og som ikke bliver flade, så snart de kommer ud af ovnen.
Jeg har bagt mange vandbakkelser igennem tiden og vil gerne dele mine tips og tricks med dig. Opskriften er blevet testbagt virkelig mange gange i mit køkken og hermed deler jeg glad og gerne min opskrift og erfaringer med dig.
I denne opskrift får du sprøde flotte vandbakkelser, der er luftige og hule indeni. Helt klar til at blive fyldt med lækkerier.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på vandbakkelser og du får inspiration til lækkert fyld også.
Hvad er vandbakkelser?
Det er kage, der består af en meget enkel dej lavet på få ingredienser smør, vand, mel og æg. Jeg tilsætter også et nip salt, for det smager nemlig rigtigt godt. Det er en slags opbagt dej, der røres sammen i gryde. Herefter sættes dejen på en bageplade. Dejen puffer op under bagningen, p.g.a. dampen der dannes i dejen og i ovnen under bagningen.
Der er slet ikke sukker i dejen. Ja det er sjældent du finder en sukkerfri kage her på nogetiovnen! Tit er der dog sukker i fyldet, men eksperimentér gerne, hvis du gerne vil bage helt sukkerfrie vandbakkelser.
Kager af vandbakkelsesdej kan også have andre navne f.eks. walesboller, walesstang, eclairs eller profiteroles, eller choux (det franske navn).
Her får du først opskriften og nedenfor får du mine tips til hvordan du kan undgå at dine kager falder sammen.
Vandbakkelser der ikke falder sammen – nem opskrift
Ingredienser
- 70 gram smør
- 1½ dl vand
- 90 gram hvedemel
- 2-3 æg meget afhængigt af størrelse.
- 1 knivspids salt
Sådan gør du
- Hæld vandet i en kasserolle og tilsæt smør. Lad det varme op til smørret er smeltet
- Tilsæt mel, salt og pisk til dejen er klumpefri og slipper gryde og grydeske. "Rist" dejen nogle minutter i gryden, til den får en god afbagning. Lad nu dejen afkøle i ca. 10 minutter. Pisk evt. undervejs, så køler den hurtigere
- Pisk æg i lidt af gangen med piskeris eller elpisker. Tilsæt kun æg, til du har en glat dej, der ikke er for tynd, men heller ikke så tyk, at den ikke kan røres. Du skal kunne trække toppe der står selv i dejen. Måske du skal bruge 2-3 æg, afhængtigt af størrelse.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt dejen på bagepladen med god afstand. Brug 2 spiseskeer og ca. 1½-2 spsk dej pr. kage. Du kan også sprøjte dejen ud med en sprøjtetylle.
- Bag vandbakkelserne midt i ovnen i ca. 25-30 minutter v. 175 gr. varmluft (200 gr. alm. ovn). De skal være gyldne og sprøde og have god mørk afbagning, så holder de formen bedre. OBS: Du må ikke åbne ovnen under bagningen!
- Når vandbakkelserne er færdige, så sluk ovnvarmen, åbn ovnen på klem og lad dem køle af i ovnen. Du kan også tage dem ud og klippe et lille hul i siden på hver kage, så dampen kan slippe ud, så falder de ikke så nemt sammen.
- Lad kagerne køle helt før du fylder dem med fyld
Noter
Tilsæt ikke for meget æg, så kan dejen blive for tynd. Åbn ikke ovndøren under bagningen.
Bedst på bagedagen. Opbevares på køkkenbordet tildækket med viskestykke. Fryseegnede. Prøv også disse med kakao eller disse med citroncremeEn nem skudsikker opskrift på vandbakkelsesdej – det er faktisk slet ikke så svært at bage vandbakkelse
Øvelse gør mester! Med denne opskrift og mine tips går du ikke galt i byen.
Vandbakkelser er geniale at bruge både som flødekager med creme og fløde, som nemme boller til fastelavnsboller eller til det salte køkken.
Man kan også lave kagemand eller fastelavnsbollestang?
Hvad går galt, når vandbakkelser falder sammen? Gode tips til perfekte vandbakkelser
Her nogle mulige bud på forklaringer og hvordan du kan forhindre det sker for dig:
At du har tilsat for meget/for mange æg, så dejen er blevet for tynd. Tilsæt æg lidt af gangen og pisk godt efter hvert. Dejen skal ikke være tynd, men heller ikke for fast.
Du skal kunne trække små toppe i dejen og have sådan en konsistens, at den kan holde formen og evt. sprøjtes ud med sprøjtepose.Dejen kan også bare lægges på bagepladen med en ske.
Hvis du har pisket æggene i for tidligt, før mel/smørmassen har nået at afkøle.
Ovnen er blevet åbnet for tidligt, så de ikke når at sætte sig.
Lad ovnlågen være lukket under bagningen. Hvis du åbner ovnen for tidligt, risikerer du, at dampen slipper ud, og så klasker dine vandbakkelser sammen.
Temperaturen skal være høj nok, så vandbakkelserne hæver ordentligt op
Hvis de ikke bliver bagt længe nok, så er de stadig for fugtige indeni og så kan de “klaske” sammen, når de kommer ud af ovnen. Bagetiden er ca. 25-30 minutter. De skal være mørk gyldenbrune og faste, før du tager dem ud.
Når de er færdige, så sluk ovnen og åbn ovnlågen på klem, og lad vandbakkelserne afkøle i ovnen.
Et brat temperaturskifte kan nemlig også få kagerne til at falde sammen.
Tør dem i slukket ovn
Efter bagning kan du slukke ovnen, åbne lågen på klem og lade dem stå et par minutter. Det hjælper dem med at holde formen.
Dine vandbakkelser kan du fylde med dette lækre fyld: Serveringsforslag og variationer
De luftige kager kan fyldes med alt muligt lækkert. Prøv fx:
- Klassisk flødeskum og syltetøj eller disse med hindbærskum
- Vaniljecreme og glasur
- Kan fyldes med
- Nutella flødeskum
- Moccacreme – kaffe flødeskum med mocca smag.
- Jordbærcreme
- Rabarberskum
- Saltkaramel flødeskum – ny opskrift på vej til dig.
Kan man fryse vandbakkelser?
Ja Bag dine vandbakkelser, lad dem afkøle helt, og frys dem i en frysepose. De kan lunes i ovnen før servering, så de bliver sprøde igen. Bag gerne en stor portion og frys ned og fyld dem når du har brug for det. Bare lad dem tø langsom op.
Rigtig god fornøjelse med bageriet hjemme hos dig. Vi ELSKER vandbakkelse hjemme hos os alle mand og jeg er sikker på din familie også bliver fan.
Få flere opskrifter på vandbakkelser her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.