Arme riddere. Her får du opskriften på smørstegt french toast med kanel sukker ell. brun farin.
Er du lækkersulten? JAAAAA ALTID! Har du en rest franskbrød? JAAAAA som regel. Har du et par æg, et par dl. mælk, kanel og sukker og en klat smør? JAAAA DA!
Så er du rigtig heldig!
Så kan du nemlig lave “Arme riddere” også kaldet french toast – knasende sprøde franskbrødsskiver vendt i æg, kanel og sukker og stegt i smør.
De smager faktisk som en sprød kanelsnegl, ja hvem er ikke fan af sådan én? 🙂
Arme riddere er et sjovt navn og i en kommentar herunder, har en bloglæser, fundet en forklaring på den sjove betegnelse.
I min familie har vi en anden lidt sjov historie med de Arme riddere. Det viste sig at vores søn, i flere år, havde troet at de faktisk hed “Arm-vridere” – ja det får mig stadigvæk til at trække på smilebåndet.
Armvridere?? Ja det bliver de selvfølgelig kaldt her i huset nu 😉
Måske kender du ikke arme riddere og tænker. Arm betyder fattig. Ridder. Tja. Hvorfor skulle DET lige være en form for lækkerbisken??
Vi kan ihvertfald her i familien konstatere, at arme, var de riddere dér da bare SLET ikke. Slet ikke hvis det var sådan en spise de blev begunstiget med?
Er du GAL de arme ridder smager godt! Og så simpelt det er at lave dem. Så enkelt og det allerbedste stop madspilds tip.
Hvorfor de smørstegte kanelbrød blev kaldt Arme Riddere kan en gammel kogebog måske fortælle.
I den er kanelbrødene nævnt to udgaver : Arme Riddere og Rige Riddere, der er vendt i mandelstykker. Altså en spare-version og en luksusvariant. De Rige Riddere må afprøves en dag! De lyder da næsten endnu bedre i Flottenheimer-verisionen 🙂
Tak til en bloglæser der har lavet research og kunne bringe denne info til bloggen!
På engelsk hedder de French toast, men i Danmark ja bare stakkels arme riddere. 😉
Fantastisk at man også kan bruge “Stop madspild” som undskyldning for at lave denne søde lækkerbisken.
Har man et halvt kedeligt tørt købe franskbrød, så kan det nemlig nemt trylles om til Arme Riddere.
De vil vække jubel til brunch eller som sød lækkerbisken en eftermiddag.
Her i huset har vi MEGET sjældent købe franskrød. Teenagedrengen har dog plaget længe om et hvidt brød, og det fik han så. Han har også plaget længe om Arme Riddere. Og dem fik han så også. Heldige dreng. 🙂
Opskriften på de Arme riddere er rigtig nem og du får den lige her:
Arme riddere – få en god, nem opskrift på french toast til brunch her
Ingredienser
- 6-8 skiver hvidt franskbrød i skiver jeg brugte lyst brød uden kerner, men alt franskbrød kan bruges, også tørt brød.
- 1 æg
- 2 dl. mælk
- 1½ dl sukker brun farin eller eller rørsukker kan bruges
- 2-3 spsk kanel
- evt. 2 tsk kardemomme kan udelades
- Smør til stegning.
- evt. mandelflager/mandelsplitter
Sådan gør du
- Skær brødet i skiver.
- Pisk æg med mælk i en dyb tallerken.
- Bland kanel med brun farin/ sukker og evt. kardemomme i en dyb tallerken.
- Dyp en brødskive af gangen i ægge/mælkeblandingen - sørg for at den bliver godt gennemvædet.
- Dyp nu herefter brødskiven i kanel/sukkerblandingen, så blandingen fordeles godt på brødskiven. Steg herefter brødskiverne i smør på en pande. Brug gerne din største pande.
- Steg de arme ridder ved middelvarme og vend dem når sukkerblandingen er karamelliseret. Hold øje med dem og pas på de ikke bliver for mørke. Tilsæt evt. ekstra smør undervejs. Mine arme riddere stegte max. et kvarter ialt.
- Servér straks
Noter
Sprøde french toast – smørstegte og panerede i kanelsukker – nemme at lave
Steg de arme ridder ved middelvarme og vend dem når sukkerblandingen er karamelliseret. Pas på de ikke bliver for mørke. Tilsæt evt. ekstra smør undervejs.
Brødet skal suge godt i mælke/æggeblandingen. Slipper din mælkeblanding op, så lav et supplement af 1 æg og 1 dl mælk.
Hvis du vil lave rige riddere, så snit lidt mandler/nødder fint og bland i kanel/sukkerblandingen. Så får brødskiverne en nødde/karameloverflade. Uhm det lyder lækkert.Steg dine “riddere” i en klat smør på panden. Snyd ikke dig selv for smørsmagen her. Det SKAL være smør.
Smagen bliver KOMPLET anderledes og jeg bilder mig ind at kanelkaramelliseringen fungerer bedre med smør?
Lad gerne smørret bruse op, inden du kommer brødene på. Steg ved middelvarme, pas på med for høj temperatur.
Sukkeret kan på ingen tid gå fra stadiet karamelliseret overflade, til sort kul. Hold øje med dine riddere og vend dem ofte.
Vend dine arme riddere, når de er sprøde. Når de er brune og sprøde på begge sider, er de ved at være færdige. Tilsæt evt. lidt ekstra smør undervejs.
AHHHH! Hvor de arme riddere dér lugter himmelsk! Ventetiden kan være lang. Næsen snuser og snuser. Kanel er et fantastisk krydderi’! 🙂
Nogen steder foreslår man ridderne spist med jordbærsyltetøj, men det synes jeg alligevel ville være en tand for sødt.
Her i huset spiser vi dem sprøde, som de er, gerne med en god kop kaffe til. Knasende sprøde og lækre.
Du kan servere Arme Riddere til brunch. De vil også være et hit i stedet for kage, en eftermiddag eller aften, hvor I bliver akut lækkersultne. Det kan jo ske 🙂
Når ridderne er knasende sprøde er de færdige.
Brødkrummen (den syndige hvid krumme uden den mindste kerne) har suget æg og mælk til sig. De bliver næsten “kage-agtig” på den gode måde. Eksperimentér gerne med at bruge grovere brød
Tænk at en “Stop madspilds-idé” kan føre til sådan en lækker kanellækkerbisken?Bon appetit. Har I en rest franskbrød til overs i huset, så spring bare på 🙂
Kan man kun bruge franskbrød, eller kunne man fx også bruge toastbrød? ??
Det fandt jeg på siden danskeudtryk.dk arme riddere Franskbrødsskiver, som er vendt i æg og sukker og stegt på panden. Denne enkle ret er egentlig en fattigmandsspise af brødhumpler, som er opkaldt efter Jerusalems tempels arme riddere (= fattige riddere). Det var ni kristne riddere, som i år 1118 aflagde ed på, at de med sværdet ville forsvare det kristne kongerige Jerusalem, hvis konge hed Baudouin d. II. Han lod dem bo i en afkrog af sit palads, men i øvrigt levede de i dyb fattigdom af de humpler brød, som de kunne tigge sig til. Senere udviklede denne flok… Læs mere »
Hej Gitte.
Det er en rigtig fin blog, du har. Jeg er vild med alle billederne. Nu bliver jeg også nødt til meget snart at lave arme riddere. De ser så gode ud.
Jeg plejer som regel at spise dem sammen med en smule sirup og friske jordbær. Og det smager skønt.
Venlig hilsen Malene
Mmmm. Jeg kan næste dufte dem igennem skærmen. Jeg havde faktisk glemt alt om arme ridderne. De må på min to-do-meget-snart-liste! 🙂