Grahamsboller – hjemmebagte boller er bare bedst! Her får du en god nem opskrift på boller med grahamsmel.
Grahamsboller er grove boller, der både smager og mætter godt og har bid.
Disse grahamsboller er nemme at bage og rigtig gode som hverdagsboller. De er fiberrige, så de giver god mæthed og så holder de sig friske og saftige længe. De er perfekte til madpakke, som morgenboller eller som tilbehør til tapas, suppe eller buffet?
Grahamsmel er rig på kostfibre, så bollerne giver en god mæthedsfornemmelse, men de er ikke så tunge, som grovboller ellers kan være.
Grahamsbollernes konsistens indeni, kan du se på billedet her. En blød og saftig krumme. Uhm de smagte lækkert nybagte med smør på.
Disse grovboller med grahamsmel har jeg bare bagt med vand, men hvis du bruger f.eks. kærnemælk, vil bollerne blive endnu saftigere.
Jeg har også brugt olie i dejen, så bollerne er dejligt bløde i flere dage. Du kan også bruge smør eller helt udelade fedtstof i bollerne.
Der er også hvedemel i dejen, så bollerne bliver lette og luftige, også selvom der er grahamsmel i. Brug gerne Manitobamel eller Tipo 00 mel, hvis du har. Det giver nemlig ekstra luftige boller, der hæver godt og flot op.
Det er en helt enkel opskrift på grahamsboller du får her. Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på hjemmebagte grovboller.
Grahamsboller – opskrift på boller med grahamsmel
Ingredienser
- 50 g gær du kan nøjes med 25 gram gær og lidt længere hævetid
- 9 dl lunkent vand mælk/kærnemælk el. lign. kan også bruges
- 2 tsk sukker
- ½ dl olie el. 50 gram smeltet smør. Kan udelades
- 350 gram grahamsmel - kan erstattes med f.eks. fuldkornshvedemel, speltmel el. lign.
- 1 kg hvedemel (ca.) gerne Manitoba eller Tipo 00 mel
- 2 tsk salt
- Pensling:
- Vand/Mælk/kærnemælk
- Drys: f.eks. grahamsmel, hørfrø, solsikkekerner eller sesamfrø
Sådan gør du
- Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt sukker og olie. Rør grahamsmelet i og tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, kun til dejen kan slippe fad og fingre. Måske du ikke skal bruge alt hvedemelet. Ælt med håndkraft eller brug køkkenmaskine.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30-45 minutter eller ca. til dobbelt størrelse. Du kan nøjes med mindre gær, hvis du lader dejen hæve længere tid (25 gram gær og hævetid på 1-1½ time i stedet for)
- Form boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Jeg fik 21 boller af denne portion. Du kan lave boller af halvdelen af dejen og et franskbrød eller flutes af resten.
- Pensl bollerne med mælk/vand/kærnemælk og drys evt. med grahamsmel, hørfrø, sesamfrø eller andre kerner. Lad bollerne efterhæve tildækket i ca. 30 minutter.
- Bag bollerne ca. 15 minutter v. 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn) eller til de er sprøde og gyldenbrune
- Nyd bollerne lune med smør, syltetøj, pålæg, ost?
Noter
Bløde lækre boller med grahamsmel – kan også bages som flutes eller et helt brød/franskbrød.
Lækre boller, som vi havde fornøjelse af i dagevis.
Du kan få 21-22 boller af denne portion eller f.eks. 10 boller og 1 franskbrød eller 2 flutes? Dejen kan nemlig bruges til andet end kun boller.
Jeg bager faktisk alt vores brød herhjemme selv. Ca. en gang om ugen bager jeg en stor portion, så vi har brød til flere dage og til fryseren. Dejligt med hjemmebag i fryseren, så man altid lige kan tage en pose boller op.
Tips til opskriften
Det er en god nem dej at arbejde med. Ælt den med håndkraft eller køkkenmaskine. Hvis du gerne vil slippe for at ælte dejen, så prøv disse grovboller uden æltning.
Du kan sagtens tilsætte kerner, hvis du vil have bollerne lidt grovere. F.eks. solsikkekerner, græskarkerner eller hørfrø. Prøv dig frem med 1-2 dl, og tilsæt evt. lidt ekstra væske, hvis du synes dejen bliver for tung.
Grahamsmel kan erstattes med andet groft mel, f.eks. fuldkornsmel eller speltmel.
Bruger du f.eks. rugmel, skal du nok kun bruge max. 150-200 gram, for at bollerne ikke bliver for tunge/kompakte. Hvedemelet skal du stadig bruge en del af, for at bollerne hæver ordentligt op, og bliver luftige og ikke alt for kompakte.
Tilsæt også gerne f.eks. revet gulerod til bollerne. Gulerødderne søder og giver også både farve og grøntsagsvitaminer til bollerne.
Hvad kan man spise til grahamsbollerne?
De er gode som madpakkeboller med ost eller pålæg. Prøv dem også som tilbehør til f.eks. suppe, salater eller med hvidløgssmør til lasagne? De er selvfølgelig også gode som morgenmad med smør, marmelade og ost.
Grahamsmel er godt basis-mel at have i skabet – og det giver både smag og lidt ekstra bid til bollerne.
Grahamsbollerne er lidt grovere end almindelige hvedeboller og derfor lidt sundere og mere mættende.
Jeg bruger gerne bare de melposer jeg har i køkkenskabet, og denne gang var det en pose grahamsmel. Lækre bløde boller! Tit bruger jeg også gerne havregryn til grovboller eller rugmel?
Rigtig god fornøjelse med bagningen til dig. Duften af nybagte boller vækker altid jubel i hjemmet.
Måske du også skulle prøve disse grove boller med gulerod eller havreboller med havregryn.
Få inspiration til flere opskrifter på boller i denne bolle kategori på bloggen
Få flere opskrifter på hjemmebagte boller her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.